top of page

Verhaal halen

Data-analist heeft behoefte aan ‘extra rustdag’, drukte fansite Voeckler groeit hem boven het hoofd

22 juli 2017

​

Hoewel Ben Elker deze zomer dertig ‘rustdagen’ heeft opgenomen als data-analist zou een extra rustdag in de Tour hem goed doen. Vooral de laatste week lijkt zwaar te worden voor de ervaren bankzitter en beheerder van de Thomas Voeckler -fansite. Ben: “Een derde rustdag zou welkom zijn. Ik doe dit jaar mee aan een schone Tour en ben onderdeel van ‘het nieuwe wielrennen’. Maar daar zou best wat ontspanning tegenover mogen staan. Zonder doping heeft je lichaam extra rust nodig.”

 

Het zou dit jaar dé Tour van Ben Elker worden. Voor het eerst nam hij alle dagen vrij om de wielerkoers te kunnen volgen. Maar het wielerspektakel valt Ben zwaarder dan verwacht. Vooral zijn poging een actuele fansite van Thomas Voeckler online te krijgen vreet energie. Ben: “De etappes zijn voor mij extra zwaar dit jaar, als de meeste renners klaar zijn dan moet ik nog een uur op de aankomst van Titi wachten. Dan reacties verzamelen op twitter, kranten lezen, Thomas mailen en voor je het weet komt de man met de hamer en val ik in slaap. Alleen al aan het volgen van de gastenboekreacties op Titi’s eigen site heb ik een dagtaak.”

 

Ben verwachtte dit jaar een rustige Tour. Om wat omhanden te hebben en te experimenteren met WordPress 4.1, besloot hij een fansite op te zetten voor een renner ‘die met moeite de proloog binnen de tijdslimiet zou rijden en altijd met de tong in de wind rijdt.’ Voor de bergen zouden beginnen zou de fansite weer offline kunnen, en zou Ben zich puur kunnen concentreren op de eerste zware bergetappes. Het type inschattingsfout waarmee hij ook in zijn werk als data-analist bekend mee is geworden. Zijn Thomas werd namelijk een vedette, volgens Armstrong zelfs ‘superman,’ en steeg ruim boven Ben’s niveau uit. Na twintig etappes is de fansite voor Thomas goed gevuld, maar nog steeds niet online. Nu baalt Ben van zijn beslissing om de Tour dit jaar schoon te volgen. Ben: “Ik wilde een voorbeeld stellen, maar begrijp nu hoe lastig dat is. Omroepen en kranten hebben een team van specialisten en een goede cao. Als gelegenheidswebmaster ben je op jezelf aangewezen. Niemand in deze wereld doet dat zonder hulpmiddelen. Het is onmogelijk om zonder stimulerende middelen op hoog niveau te presteren.” Toch weet Ben dat zijn ‘nieuwe wielrennen’ voor hem het beste is. “Epo en bloedtransfusies zijn ook verboden voor data-analisten. Bij de volgende controle sta ik op save.”

Kenny van Hummel rijdt Tour de France van 2009 uit, geeft aan: ‘Ik dacht dat ik het niet meer ging halen’

21 juli 2017

​

Kenny van Hummel heeft toch nog de Tour de France van 2009 uitgereden. Vandaag haalde hij op karakter de eindstreep.De renner van Skil-Shimano had het in eerdere etappes al zwaar, bijvoorbeeld in Verbier, waar hij vloekend over de streep kwam. Hij had er zelf dan ook een hard hoofd in dat hij Parijs zou halen. “Ik dacht dat ik het niet meer ging halen. Gelukkig is mijn ploegleider mij blijven steunen en kon ik in de afdaling nog wat tijd goedmaken. Uiteindelijk haal je dan puur op wilskracht de finish.”De Nederlandse sprinter kwam eigenlijk te laat binnen, maar de tourorganisatie besloot de regels ruimhartig toe te passen. “Hij heeft vrijwel iedere etappe van begin af aan in zijn eentje gereden, dat is een uitzonderlijke prestatie”, licht tourorganisator Christian Prudhomme het besluit toe.Van Hummel heeft in het eindklassement zeven Rondes van Frankrijk en een dag achterstand op geletruidrager Chris Froome.

Toch nog geel voor Boogerd?

20 juli 2017

​

Michael Boogerd werpt zich langzaam op als grootste kanshebber voor het geel in de Tour de France van 2000. Nu steeds meer concurrenten uit de race vallen, lijkt de kans steeds reëler dat de strijdlustige Hagenees alsnog met de hoogste eer van de 17 jaar geleden verreden race kan strijken. Boogerd, die in 2000 uitviel door een valpartij en daarnaast ziek was, wordt met terugwerkende kracht toegevoegd aan de uitslag en staat op moment van schrijven in het provisorische klassement van het evenement als eenendertigste. Nu echter steeds meer renners uit dat jaar hebben toegegeven doping te hebben gebruikt en ‘winnaar’ Lance Armstrong zijn gele trui al heeft ingeleverd, wordt de race steeds spannender. Op dit moment rijdt Fernando Escartin, in 2000 nog achtste op ruim 17 minuten van de winnaar, virtueel in het geel, maar ook op hem zijn verdenkingen van dopinggebruik gevallen. Boogerd geeft vanaf zijn hotelkamer in Gent te kennen zeer tevreden te zijn over het koersverloop. “Je weet dan toch waar je al die tijd keihard voor getraind hebt. Na de finish op de Champs Elysees was het duidelijk dat de koers nog volledig open lag.” De definitieve vaststelling van het eindklassement van het sportevenement wordt door wielerbond UCI geschat op 2020, wanneer het laatste hoger beroep voor de arbitragecommissie heeft gediend. De winnaars van de Tours van 1992 tot 2002 kunnen dan hopelijk tevens bekend gemaakt worden. Woordvoerder Enrico Carpani van de UCI: “We zijn er zeker van dat de beste sportman zal winnen. De Tour de France van 2000 was een fantastisch sportief evenement, en ik ben er zeker van dat de uiteindelijke winnaar deze titel volledig zal verdienen.”

Ga je harder fietsen met een raketmotor op je voorwiel? TU Delft onderzocht het op de Mont Ventoux.

19 juli 2017

​

Ga je harder fietsen met een raketmotor op je voorwiel? TU Delft onderzocht het op de Mont Ventoux.

Je hoort altijd dat je harder gaat fietsen met een raketmotor op je voorwiel. Maar is dat eigenlijk wel zo? Tot nu toe ontbrak elk wetenschappelijk bewijs. Daarom namen twintig amateurwielrenners van de TU Delft vandaag de proef op de som. Het experiment werd uitgevoerd op de Mont Ventoux, een 21 kilometer lange klim in het zuiden van Frankrijk. De helft van de proefpersonen reed met een fiets met raketaandrijving, de andere helft met een placebo-dynamo. Zelf weten de mannen niet of ze omhoog reden op Snelle Jelles of met de hulp van Hyundai Ultra Engine Cylinder 208. Jacco van Vught reed de Mont Ventoux op in ruim twaalf seconden. Hij is zojuist geland maar hij weet nog niet of hij nou een raketmotor op de fiets had of niet. “In het bos (de eerste 12 kilometer red.) vloog ik letterlijk over de bomen heen. Normaal zie ik daar heel erg af. Maar ik had ook wel echt heel goeie benen vandaag. Het was ook wel beangstigend. Ik dacht: als ik nu de man met de hamer tegenkom, stort ik neer.” De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend. Projectleider Stef Hogendaal van de TU Delft: “We trekken nog geen conclusies voordat ook de andere helft binnen is.”

Tourwinst voor tweede in klassement; traditionele eerste plek van de troon gestoten.

18 juli 2017

​

Met ingang van dit jaar zullen de gele trui en de winst in de Tour de France direct worden toegekend aan de nummer twee in het klassement. Hierdoor zal het niet meer nodig zijn de nummer één uit de koers te nemen, wat veel tijd en geld bespaart. Tourdirecteur Christian Prudhomme: “De laatste jaren toonden aan dat het eigenlijk niet meer loont om op plaats één te eindigen. Toch moet onze Ronde haar oude glorie terugkrijgen. Dat kan eigenlijk alleen nog door de traditionele verheerlijking van de eerste plaats los te laten en ons te richten op plaats twee.” Prudhomme verwacht een nieuw tijdperk in de wielersport. “Het wielrennen krijgt een nieuwe dimensie. Als uiteindelijk de nummer twee er vandoor gaat met de hoofdprijs zullen de mannen nieuwe tactieken ontwikkelen. Renners gaan op beslissende momenten inhouden. Zo wordt inhouden eigenlijk het nieuwe demarreren.” Criticasters vinden het schrappen van de eerste plek geen duurzame oplossing en stellen dat het probleem op deze manier alleen wordt verplaatst. NOS-verslaggever Maarten Ducrot: “Het risico bestaat dat renners prestatieverlagende middelen gaan gebruiken zoals bier en hasjies. Er zal strenge controle moeten plaatsvinden om erop toe te zien dat de renners nog enigszins fit aan de start staan.” Analisten verwachten dat de bergritten bepalend worden voor het klassementen. “In een bergrit kun je zowel minuten pakken als verliezen,’ aldus oud-renner Michael Boogerd. “De kunst is de precies juiste balans daarin te vinden. Wielrennen wordt zo een soort koorddansen waarbij falen en winnen hand in hand gaan.” Nairo Quintana kijkt uit naar de nieuwe opzet. “Mijn nieuwe grote voorbeeld is Jan Ullrich, die rond de eeuwwisseling vijf maal tweede werd. Ik ga in juli knallen, maar dan net niet.”

Tour de France geplaagd door regenpauzes; peloton voorlopig in de kleedkamer.

16 juli 2017

​

De Ronde van Frankrijk wordt ook in de derde week geplaagd door regenpauzes. Vorige week was er al sprake van dat enkele etappes uitgesteld zouden worden vanwege de regen en vandaag moet het peloton langer in de kleedkamer blijven. Naar verwachting wordt het aan het begin van de avond droog en kan men beginnen met het verwijderen van het zeil over de route tussen Côte de Boussoulet en Col du Rouvey. De aankomst in Roman-sur-Isère wordt rond middernacht verwacht.

Zoektocht naar ‘Rode-Lantaarndrug’ in volle gang, Vansevenant nog steeds niet betrapt.

15 juli 2017

​

Ex-wielrenner Wim Vansevenant is nog steeds niet betrapt op het gebruik van verdovende middelen, een groot probleem voor de wielrenners die in de voetsporen van de eeuwige winnaar van de Rode Lantaarn in de Tour de France willen treden. Op welk middel reed de laconieke Belg jarenlang op zijn gemak de Tour uit? De tijd begint te dringen voor renners als Sven Krauss, Brett Daniel Lancaster en Addy Engels. Met de Tour in volle gang is het geheim van Vansevenant  nog steeds is niet bekend. Ploegarts Guido Achterberg van de ploeg Lotto NL - Jumbo, waarvan veel renners in de race zijn voor de Rode Lantaarn, heeft nog hoop: “Wim gebruikte vermoedelijk niet zozeer stimulerende middelen, maar juist verdovende middelen. Je gaat er niet harder door fietsen, maar je voelt de pijn niet meer. Het houdt je sterk genoeg om in je eigen tempo een etappe te koersen. Dat is precies wat onze renners nodig hebben om de Tour te voltooien en toch genoeg kracht over te houden om verder een goed seizoen te draaien.” Hoe ze achter het geheim van ‘Sevie’ gaan komen is voor de meeste renners nog een raadsel, maar wie het vindt heeft goud in handen. Dat weet ook Addy Engels, die al enkele vruchteloze pogingen ondernam. Zo ging hij langs bij de huisarts waar Vansevenant al sinds zijn geboorte komt. De spreekwoordelijke Belgische gastvrijheid lijkt in Eernegem niet te bestaan; dokter Vandendicke smijt de deur dicht voor iedere onbekende. Een zoektocht door Vansevenant’s vuilnis leverde al even weinig resultaat op.De potentiële opvolgers van Vansevenant denken overigens dat de Rode Lantaarn in 2017 geen troostprijs is, maar juist het uitgangspunt voor een uitstekende eindklassering. Wielerunie UCI jaagt op middelen waar je snéller van gaat fietsen, niet het Wimwondermiddel om in leven te blijven. Volgens dopingzondaar Bernard Kohl gebruikt maar liefst 90 procent van de renners vooral stimulerende middelen. Tegelijk worden de controlemechanismen steeds geavanceerder. “Als de UCI dit jaar eindelijk goed werk levert is het dus met de lanterne rouge mogelijk om een top-20 klassering te rijden, en geen hond die je controleert,” aldus een optimistische Addy Engels.

Meerennende debiel stelt teleur in bergklassement: “Parijs is nog ver.”

14 juli 2017

​

Het is voorlopig nog niet de Tour van de meerennende debiel. Voorafgaand aan de Tour de France werd er veel verwacht van de dronken idioot in de groene string, maar tot op heden hebben we weinig van hem gezien. In het bergklassement pakte hij nog geen punten. Volgens de rennende debiel is het nog te vroeg om over zijn prestaties te oordelen: “Parijs is nog ver. Ik heb nog twee weken om mijn fouten goed te maken. Natuurlijk kijk ik ook wel eens in de spiegel van ‘Joh, waar ben je mee bezig?’ Maar het is nu aan mij om de knop om te zetten en te laten zien waartoe ik in staat ben. Tot alles.”

Deze Russische dopingsupplementen zijn al zeker van Tour 2018; het kan weleens de laatste Tour zijn voor EPO.

13 juli 2017

​

Deze Russische dopingsupplementen zijn al zeker van Tour 2018; het kan weleens de laatste Tour zijn voor EPO.

Nu de ogen zich langzaam richten op de Tour van 2018 wordt er steeds meer gespeculeerd over de kanshebbers voor de gele trui. Rusland is al jaren een grootmacht in de sport, zij zullen dan ook met veel renners vertegenwoordigd worden in Frankrijk. Dit zijn de Russische stimulerende middelen die al zeker zijn van de Tour.

 

EPO

Het kunnen weleens de laatste Spelen zijn voor EPO. Het ervaren middel, bekend om zijn kenmerkende rodebloedlichaampjesaanmakende stijl, zal actief zijn op de onderdelen atletiek, baanwielrennen en langeafstandzwemmen. Hoewel het al tientallen jaren meedraait in het circuit, zou EPO wel eens dopingsoort nummer 1 kunnen worden in Frankrijk.

 

Meldonium

Meldonium is sinds dit jaar niet meer weg te denken uit de sportwereld. Het is de rising star van de schimmige Russische ‘voedingsdeskundigen’ en kan in de Tour de France natuurlijk niet ontbreken. De Russen schijnen hooggespannen verwachtingen te hebben van hun paradepaardje.

 

Bloeddoping

Bloeddoping is eigenlijk al een beetje op zijn retour, maar wist toch te voldoen aan de kwalificatielimiet voor de Tour. Hoewel men niet verwacht dat deze stimulant een rol van betekenis gaat spelen, zijn we benieuwd of het toch nog hoge ogen kan gooien!

Bram Tankink door moeite met favorietenrol niet naar Tour: “Je zit toch met een ander gevoel op de fiets”

12 juli 2017

​

Bram Tankink door moeite met favorietenrol niet naar Tour: “Je zit toch met een ander gevoel op de fiets”

Door de afwezigheid van Rodriguez, Zakarin en Tom Dumoulin had dit jaar opeens iedereen kans om de Tour de France winnen. Vooral routinier Bram Tankink bleek moeite te hebben met de onverwachte favorietenrol. Op de vraag is of de routinier de druk aan kon, antwoordde hij: “Je zit toch met een ander gevoel op de fiets.” De 38-jarige Tankink reed negen keer de Tour, steeds geheel in dienst van anderen. “Dat ik nu eindelijk eens voor eigen succes kon gaan, was natuurlijk een droom die uit zou komen. Als klein jochie stelde ik me al voor hoe ik het geel naar Parijs bracht.” De voormalig meesterknecht heeft een bescheiden palmares. In 2005 won hij de Profronde van Almelo en in 2011 het puntenklassement van de Ronde van Baskenland. “Een tourwinst zou een mooie beloning zijn voor al het werk van de afgelopen jaren. Vergeet niet dat Óscar Pereiro Sio in 2006 ook vanuit het niets de Tour won.” The beast from the east, zoals zijn bijnaam luidt, wilde niets loslaten over zijn eigenlijke strijdplan. “Ik moest vooral proberen om me niet gek te laten maken. De Tour is lang. Ik zou de kansen die ik zou krijgen met beide handen moeten aangrijpen. Het kon weleens een knotsgekke Tour worden, met meer dan 190 renners die denken kans te maken op de eindzege.” Tankink rekende Froome en Quintana tot zijn grootste concurrenten. “Maar als die in de eerste week al tegen het asfalt gaan, zie ik ook Adam Hansen nog een gooi naar het podium doen.” Uiteindelijk bleek de druk te hoog en vroeg Tankink aan zijn ploeg Lotto NL-Jumbo om hem niet te selecteren.

 

Verderop in het interview met Tourtijgers geeft Bram Tankink enkele geheimen uit het peloton  prijs. Zo zegt hij onder andere: “De Tour de France is niet te winnen zonder fiets. Als je echt mee wil doen, kun je tegenwoordig niet meer zonder.” De aanleiding voor deze opmerkelijke uitspraak is een trend die Chris Froome in 2016 inzette door al rennend met de kop van de koers mee te doen. De verwachting is dat diverse renners in 2017 zullen proberen om deze verrassende tactiek te perfectioneren.

Marco Pantani krijgt dezelfde tijd als Mollema; jury noemt overlijden van Italiaan 'uitzonderlijke omstandigheden'.

11 juli 2017

​

Marco Pantani krijgt dezelfde tijd als Bauke Mollema in de twaalfde etappe van de Tour de France. De in 2004 overleden Italiaan komt daardoor nieuw binnen in het algemeen klassement. Volgens de jury was er met de plotselinge dood van Pantani aan een overdosis sprake van ‘uitzonderlijke omstandigheden’ en is het besluit daarom gerechtvaardigd. Eerder kreeg de Française Jeannette Mimieux (69) al dezelfde tijd als Mollema, omdat de bus in haar dorp tijdelijk niet rijdt.

Minderjarigen fraudeerden in gokschandaal rond doping: gokken op dopingfraude minder eerlijk dan gedacht.

9 juli 2017

​

Er blijkt een duistere kant te zitten aan het recent ontdekte Italiaanse dopinggokschandaal, waarbij deelnemers geld inzetten op de uitkomst van dopingzaken in het wielrennen. Veel gokkantoren maken voor de distributie van gokformulieren en prijzengeld gebruik van minderjarige koeriers. De leeftijd van de werknemers loopt uiteen van 13 tot 17 jaar. Het gaat om jongeren die na schooltijd in hun woonplaats deelnemerslijsten en prijzengeld bezorgen en inzet ophalen. Op schoolpleinen en voetbalvelden worden zij geronseld door vertegenwoordigers uit de dopingfraude-gokindustrie. De kinderen worden op schaamteloze wijze uitgebuit. Van de tonnen aan inzet die ze vervoeren zien ze zelf weinig terug. Overuren worden zonder toeslag uitbetaald. Kilometerdeclaraties worden nooit uitgekeerd. Giovanni Fabrizio (15): “Ik heb drie jaar voor deze organisatie gewerkt zonder één cent pensioen op te bouwen. Er is geen regeling voor kinderopvang en van een fietsenplan hebben ze nog nooit gehoord.” Gelukkig groeit het bewustzijn over de misstanden. Paolo Donnadoni, directeur van de stichting PIGDAD (Pulire Il Gioco D’Azzardo Doping, Italiaans voor Schoon Dopinggokken): “Bij ons werken alleen volwassenen onder goede arbeidsvoorwaarden. Dat betaalt zich uit in winnende klanten en tevreden personeel. Zo tonen wij aan dat het ook mogelijk is op een eerlijke en duurzame manier te gokken.”

​

Man ziet tijdens de seks altijd een denkbeeldige Maarten Ducrot. En jij voortaan ook.

8 juli 2017

​

Man ziet tijdens de seks altijd een denkbeeldige Maarten Ducrot. En jij voortaan ook.

Het is een curieuze, maar daarom niet minder vervelende aandoening. Een man die anoniem wil blijven, wonend in Noord-Holland, wordt nu al ruim een half jaar geplaagd door een denkbeeldige Maarten Ducrot tijdens de seks. Hij zag de wielercommentator voor het eerst in de slaapkamer opduiken kort na de Ronde van Lombardije in 2016. “Hij stond in de deuropening zwijgend een sigaretje te roken, tikte na tien minuten op zijn horloge, en verdween toen weer.” De anonieme man hoopte dat het bezoek van de denkbeeldige Ducrot eenmalig zou zijn, maar dat bleek helaas niet het geval. Maarten Ducrot kwam steeds vaker de slaapkamer binnen tijdens de geslachtsgemeenschap. “Meestal eet hij eerst een kop soep op de rand van het bed, en begint daarna ongeduldig in de sokkenla te rommelen. Laatst hief hij vanuit het niets een aria aan. Ik schrok me dood.” Het seksleven van anoniempje is de laatste maanden in een chasse patate geraakt. “Het is gewoon heel lastig om je vriendin te behagen als Maarten Ducrot pal naast je een kruiswoordpuzzel zit op te lossen.” Het ergste vindt hij nog dat de aandoening besmettelijk lijkt. “Iedereen die ik erover vertel, krijgt er ook last van. Ik weet zeker dat jij de volgende keer dat je seks hebt ook Maarten Ducrot op de rand van je bed een kom soep ziet eten. Wedden?”


Fuentes pakt bolletjesjas in doktorenklassement, Spaanse dopingarts nog zoekend naar juiste doseringen.

7 juli 2017

​

Dopingarts Eufemiano Fuentes heeft zijn tweede ritzege gepakt. Door de overwinning neemt de arts van Movistar de bolletjesjas over van Geert Leinders. De Belg van Lotto-Belisol had bij de eerste ontsnapping twee renners mee in de kopgroep. “Op dat moment denk je, dit ziet er goed uit. Die jongen van Fuentes was enkel nog knarsentandend aan het linkeballen,” aldus de Belgische teamarts. Vlak voor de slotklim gaf Leinders de overwinning uit handen doordat Tim Wellens en André Greipel bewusteloos van hun fiets vielen. De valpartij zou een gevolg zijn van een overdosis van het prestatiebevorderende maar ook geestverruimende middel 2C-B. Wellens: “Op zestig kilometer van de streep zag ik dat we ineens achtervolgd werden door een roze gorilla. Toen zijn we als kopgroep echt tempo gaan maken. Op een gegeven moment hadden we een voorsprong van een half uur en daarna weet ik eigenlijk niks meer.” Leinders wijt de bewusteloosheid van zijn renners meer aan een conditieachterstand dan aan het gebruik van 2C-B: “We zijn nog op zoek naar de juiste dosering. In deze fase van het seizoen is ook nog niet iedereen topfit, dus dan zie je sommige renners te vroeg van hun stokje gaan, maar dat hoort erbij.” Fuentes rustte zijn renners toe met een combinatie van EPO, CERA, cortison, testosteron, bloedtransfusies en clenbuterol. Die behoudende tactiek pakte goed uit. “Voor het publiek is het misschien saai, maar het gaat ons om het resultaat. Dit is niet alleen mijn overwinning maar zeker ook die van mijn renners, die mij elke keer weer op fantastische wijze ondersteunen.” Leinders ontkent dat het klassement al beslist zou zijn: “In zware rondes heeft elke arts wel eens mindere dag, dus daar moeten we op hopen. Al is het zeker geen schande om te verliezen van een Fuentes in bloedvorm.”

Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra weigeren commentaarhokje te verlaten: “Jij lult over kasteeltjes, maar ik wil weten waar Mollema zit.”

6 juli
 

Een dag na het einde van de Tour de France zijn Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot nog altijd aan het praten. Het duo is donderdagavond gewoon in een commentaarhokje in de bekende finishplaats Troyes gaan zitten. Dijkstra: “Wist je dat deze stad omringd is door vestingwerken en forten? Die moesten de toegangsweg tot het huidige Italië bewaken.” Ducrot: “Jij hebt het nu over kasteeltjes, maar ik wil weten of Mollema er nog bij zit. Ik heb hem nog steeds niet gezien.” Dijkstra: “Ik heb hem achter in de groep gezien.” Ducrot: “Nou, dan heb je meer gezien dan ik.” Dijkstra: “Er is helaas geen camera bij Mollema, dat is een keuze van de Franse regie. Daar gaan wij niet over.” Ducrot: “Nog altijd geen aanval van Quintana. Die gaat daar gewoon zitten kijken joh, kom op man! Maar daar gaat ten Dam! Dat is mooi! Aargh, kijk hem stoempen op het buitenblad. Toch ten Dam, ik zei het nog!” Dijkstra: “Dat is ten Dam niet.” Ducrot: “Dat is ten Dam wel, Herbert. Die pik ik er altijd uit.” Dijkstra: “Het is hem niet.” Dijkstra: “Dit is een lastig stuk, dat hebben wij vanochtend nog verkend.” Ducrot: “Nou, dat…” Dijkstra: “Ik moet je onderbreken Maarten, want ik hoor nu geruchten dat Froome zou zijn afgestapt.” Ducrot: “Dat zou betekenen dat Gesink opschuift!” Dijkstra: “Dat is dan toch wel ongelooflijk knap van Gesink, dat betekent dat ‘ie weer verschrikkelijk goed aan het rijden is vandaag.” Ducrot: “Ik ga even uit het raampje hangen.” Het hotel waar de twee verblijven wil niet zeggen tot wanneer de heren hebben geboekt. Een anonieme medewerker was echter glashelder: “Parijs is nog ver.”

Laurens ten Dam ondanks geamputeerd bovenlijf weer op de fiets: “Benen zijn nog goed”

4 juli 2017

​

Laurens ten Dam is weer onderweg in de Tour de France. De wielrenner van Team Sunweb raakte tijdens de etappe van vandaag zijn gehele torso kwijt bij een op het oog onschuldige valpartij, maar stapte na een drinkpauze ‘gewoon’ weer op de fiets: “Het belangrijkste is dat de benen goed zijn.”

Smeets lanceert l’Eau du Tour: “Een stevige geur voor de moderne man.”

3 juli 2017

​

In navolging van vele sterren lanceert voormalig NOS-coryfee Mart Smeets deze week zijn nieuwe parfumlijn l’Eau du Tour. Cosmeticaconcern Cotty heeft samen met de sportliefhebber een luchtje ontwikkeld dat de essentie van de wielersport in geur vat. Het luchtje, een combinatie van frisse zweetlucht met een vleugje rode wijngeur en epo, is speciaal gericht op de markt van de ouder wordende man. “Na jaren met tekst, beeld en geluid de Tour bij de mensen thuis te brengen ontbrak de prikkeling van het reukorgaan voor een totaalervaring”, zegt een trotse Smeets. De lancering is tevens een vermaning aan zijn jongere collega’s in de entertainmentwereld, die ook een eigen parfumlijn beginnen. “Wie wel eens een wielerwedstrijd, of een avondje uit heeft meegemaakt, weet dat het leven niet alleen over bloemetjes en soapsterretjes gaat. l’Eau du Tour is een stevige geur, daar kan je de Tour op winnen. Ik mag hier voor klappen? En dat doe ik dan ook!” aldus de gevierde verslaggever. Collega-commentator Maarten Ducrot: “Ik had Mart al langer opgeschreven voor een geurtje, ook al omdat er hele grote veranderingen aan staan te komen. Het nieuwe wielrennen begint bij een reiniging van lichaam en geest; het is alsof Mart het hele peloton in de staafmixer heeft gegooid. Niemand kan nu in de parfumerie nog linkeballen.” De reacties zijn echter niet unaniem positief. Zo laat Henk Westbroek weten dat hij ‘zijn reet afveegt met dat geurtje van Smeets.’Als tegenhanger voor de ‘testosteronbom’ van l’Eau du Tour zal Smeets samen met collega Philip Freriks ook l’Air de Fifi uitbrengen, een geurtje voor de dames. “Een zweem van distinctie, voor sterke vrouwen die de stad onveilig maken in een bordeauxrode deux-pièces en een blouse met ovale vlakken, het precieuze gezicht perfect in de make-up.” Smeets brengt l’Eau du Tour voor de feestdagen de winkels in, zodat wielrenminnend Nederland met de geur van passie, ellebogenwerk en schraal bier het nieuwe jaar in kan.

Michael Boogerd bekent valse dopingbekentenis: “Wie als ex-wielrenner wilde bijblijven, moest bekennen”

2 juli 2017


De afgelopen weken namen de twijfels over zijn dopinggebruik toe, maar nu heeft Michael Boogerd zelf toegegeven dat zijn dopingbekentenis verzonnen is. Hij zegt dat hij onder groeiende druk van pers, publiek en mederenners gelogen heeft. Boogerd: “Na de bekentenissen van Armstrong en Rasmussen schreeuwde Nederland om een eigen dopingzondaar. Ik kon de wielerliefhebbers gewoon niet teleurstellen. Wie de eerste twee maanden van 2013 wilde bijblijven als ex-wielrenner, moest dopinggebruik bekennen. Ik wilde niet weer afhaken op beslissende momenten, zoals ik de in de Tour vaak moest doen.” Aan zijn biecht werd al snel getwijfeld. Bram Tankink: “Zijn bekentenis was zo goed dat het niet waar kon zijn.” Floyd Landis liet in een reactie weten Boogerd een aandachttrekker te vinden met een stuitend gebrek aan respect voor grote renners als Marco Pantani, Jan Ulrich en Tom Simpson. Boogerd zal volgende week in een speciale uitzending van Koffietijd zijn valse dopingbekentenis toelichten.

Schwalbe verplaatst zich naar wielersport: “Geveinsde valpartijen aan de orde van de dag”

1 juli 2017


Sinds de eerste dag van de  eerste Tourweek zijn schwalbes niet langer slechts een fenomeen van het voetbal. De UCI maakt zich zorgen over wielrenners die bij het minste of geringste van hun fiets vallen en doen alsof ze gewond zijn. Door de vele valpartijen van de afgelopen weken bestaat er onder experts weinig twijfel meer over: de schwalbe heeft haar entree gemaakt in de wielersport. Zo concludeerde een woordvoerder van UCI: “Sinds Jens Voigt in één afdaling uit drie bochten vloog is er een trend zichtbaar. Valpartijen zien er spectaculair uit en je krijgt er een hoop aandacht mee,” zegt de UCI-woordvoerder. “Dat is natuurlijk goed voor de sponsoren, maar met wielrennen heeft het niets te maken. Neem nou zo’n Hoogerland. Hij is van een onbekende Zeeuw opeens de held van het peloton, omdat hij niet op zijn fiets kon blijven zitten. Terwijl op je fiets blijven zitten juist een essentieel onderdeel is van de wielersport.” De valpartij van Beloki in 2003 is na nauwkeurige bestudering tot schwalbe bestempeld. “Het leek heel echt. En we sluiten ook niet uit dat hij van plan was om zachter terecht te komen. Maar een schwalbe is een schwalbe. Natuurlijk breekt zo’n jongen zijn bovenbeen op twee plaatsen en is zijn carrière effectief voorbij. Maar als je goed naar de beelden kijkt zie je het meteen: absoluut een fopduik.” De UCI beraadt zich over de beste strategie om de schwalbes te verminderen: “We hebben zware maatregelen overwogen, want de geloofwaardigheid van het wielrennen staat op het spel. We hebben al geëxperimenteerd met volgauto’s die op renners inrijden. Dat ze weten dat we ze in de gaten houden. Toch gaan we in principe uit van het zelfreinigend vermogen van het peloton. Voetballiefhebbers zijn blij dat nu ook in andere sporten aandacht komt voor de schwalbe. Johan Derksen: “Heel lang was de beeldvorming dat alleen op het voetbalveld en stel mietjes rondliepen. Het is winst dat dat beeld nu wordt bijgesteld. Voetbal is geen uitzondering. In alle sporten komen mietjes voor.”

bottom of page