top of page

Magnus Snor Nielsen

Dé held van de Denen deze Tour is tot dusver Magnus Cort Nielsen (28). Hij scoort 6 uit 6; bij iedere col was hij als eerste boven om de bergpunt(en) binnen te slepen. De Deen staat bekend als een kleurrijke man: hij draagt een hippe (?) snor, droomt van de Kilimanjaro en houdt hotelrecensies bij.


Magnus Cort Nielsen groeide op in Bornholm, een klein eilandje in de Baltische Zee. Hij is lid van de uitermate getalenteerde Deense generatie. In 2011 werd hij Deens kampioen bij de junioren voor Søren Kragh Andersen en won toen ook de Vredeskoers, waarmee hij meteen zijn talent etaleerde. 2 jaar later pakte hij al 2 ritten in de Ronde van Denemarken tussen de profs. Modolo, Coquard, Colbrelli...allemaal werden ze afgedroogd door de amper 20-jarige Deen. Dat hij toen al een contract tekende bij Orica, de voorloper van de huidige ploeg van etappewinnaar Dylan Groenewegen BikeExchange Jayco, was dan ook geen verrassing.


In de jaren erna bleef Cort Nielsen winnen in Scandinavië en reed hij geregeld naar ereplaatsen in de wedstrijden op een hoger niveau. De eerste echte tekenen waren er in ‘zijn’ Vuelta in 2016. In Gandia won hij toen de sprint van een grote groep voor Nikias Arndt en Jempy Drucker. Dat kunststukje herhaalde hij in Madrid voor Bennati en Meersman. Een jaar later viel hij voor Orica wat tegen en besloot hij zijn geluk te beproeven bij Astana.


Doorbraak

In dienst van het Kazachse team leek Cort Nielsen tegen zijn plafond te zitten met verre ereplaatsen in de grote klassiekers, maar in de zomer van 2018 kwam er dan toch de zege op het allerhoogste niveau.

In de Tour van dat jaar speelde hij richting Carcassonne met ploegmaat Michael Valgren perfect het ploegenspel. Ion Izagirre was in de sprint een vogel voor de kat. In Lanaken deed hij daar nog een ritzege in de Benelux Tour bij. In 2019 werd het weer minder; er was nog wel een ritzege in Parijs-Nice, maar voor de rest was het een grote show van onzichtbaarheid.


Wat was dat toch met de zo getalenteerde Cort Nielsen? Waarom kon hij die laatste stap niet zetten? Misschien ging hij liever de wereld ontdekken dan tochtjes met de fiets te maken? De Deen droomt immers meer van een trip over de Kilimanjaro dan van een rit in de Giro, de enige grote ronde waarin hij nog niet won. Misschien was hij te veel bezig met de hotels waarin hij verbleef tijdens zijn carrière dan met de koersen zelf? Wie immers een bezoek brengt aan zijn Instagrampagina vindt een hele reeks beschrijvingen van kamers, aangevuld met commentaar en sterren.


Kilimanjaro

Cort Nielsen besefte dat er iets moest veranderen en maakte de overstap naar EF Education. Het Vlaamse voorjaar zette hij uit zijn hoofd en in zijn tweede thuisbasis in Andorra maakte hij bewust meer klimkilometers. Milaan-Sanremo neemt hij er wel nog bij, dat is – stiekem – de eendagswedstrijd die hij op een dag hoopt te winnen.

Bij EF Education leek het beter te gaan met Cort Nielsen, maar hij werd in 2020 afgeremd door een coronabesmetting. De bekroning van zijn revival kwam er helemaal aan het eind van het coronajaar toen hij in Ciudad Rodrigo Primoz Roglic klopte in de Vuelta en zijn derde ritzege mocht opspelden. De toon voor een fantastisch 2021 was gezet.

Er restte enkel nog een ‘finishing touch’, een handelsmerk: Cort Nielsen liet een snor groeien en werd ‘hipster’.


Zo onzichtbaar als hij was in 2019, zo laat Cort Nielsen zich zien in de eerste drie etappes van de Tour de France in Denemarken. Hij geeft de enthousiaste Denen waar voor hun geld en begroet ze iedere keer dat hij als eerste de top van een 'berg' rondt met een aantal vingers. Het opgestoken aantal vinger laat zien hoeveel pukkels hij die dag als eerste heeft bedwongen. De Denen lopen met hem weg, ze hebben in Cort Nielsen een mooi uithangbord gevonden. Een landgenoot die net als in het dagelijkse leven kiest voor het avontuur, niet achteromkijkt en geniet van de strijd van één tegen allen.

Bij EF Education lijkt hij eindelijk op zijn plek beland. Magnus Snor Nielsen.



"Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg'".

​

BRAM TANKINK

bottom of page