top of page

Strafbaar gedrag manager aangetoond, organisatie ontgoocheld en sprakeloos.

Voor het eerst in de geschiedenis is strafbaar gedrag in het Tourspel aangetoond. Waar er in het verleden vooral sprake was van geruchten, is er nu echt iets aan de hand. Eén van de managers blijkt oneerbaar gehandeld te hebben en zal hiervoor gestraft worden met puntenaftrek. Over de hoogte van de strafmaat wordt door de organisatie sinds het middaguur overlegd. De door de organisatie beschikbaar gestelde juridische assistentie bleek niet noodzakelijk voor de beklaagde, de betroffen manager bekende direct. Er is overeengekomen dat puntenaftrek volstaat en deze in de eindstand doorberekend zal worden om de uitslag zo correct en eerlijk mogelijk te laten zijn.

Maar hoe steekt de zaak eigenlijk in elkaar? Vlak voor het sluiten van de inschrijving ontving de organisatie een formulier van een manager die wenste deel te nemen. De naam waarmee de inschrijving werd ondertekend zorgde op dat moment nog niet voor enig argwaan.De manager leek oprecht geïnteresseerd in het Tourspel, al vond de organisatie het vreemd dat al bij de inschrijving werd gevraagd naar de hoogte van het prijzengeld en een rekeningnummer werd doorgegeven. Ondanks dit vreemde gedrag werd uitgegaan van oprechte, gemeende interesse en keurde men de inschrijving goed. Achteraf blijkt dit niet de juiste inschatting en begon hier feitelijk de manipulatie van het Tourspel. Waar normaal gesproken kan worden uitgegaan van een uiterst correcte en zorgvuldige telling en er geen correspondentie nodig is om de juiste uitslag van het Tourspel te tonen, bracht de dubieuze last-minute inschrijving het instituut dat de Tourtijgers en het Tourspel is aan het wankelen.

De zaak werd vlak na de laatste rustdag van de Tour de France aan het rollen gebracht nadat anonieme aantijgingen met foto's in een bruine envelop bij het kantoor van J-M Leblanc, J-M Leblanc en de Gebroeders de Boer werden afgeleverd. Aangezien het niet voor het eerst is dat valse beschuldigingen de wereld in worden geslingerd, besloot de organisatie tot uitvoerig onderzoek. De zaak zoemde al snel rond in het geruchtencircuit waarna werd besloten om met het nieuws naar buiten te treden. Door de aandacht werd het eenvoudig om de identiteit van de tipgever te achterhalen en aanvullend bewijsmateriaal te verkrijgen. De tipgever was een bekende uit het noorden van Nederland, het gaat om P. te R.. De Fries had de bedriegende manager al langere tijd op de korrel en toen deze werd geconfronteerd met de zaak, had de 'manager' geen alibi. Vervolgens deed de dubieuze 'manager' uit de doeken wat het plan was, wie erachter zaten en met welke achterliggende gedachte was besloten om deel te nemen. De 'manager' was slechts een vooruitgeschoven pion, een syndicaat zat achter de inschrijving en probeerde hiermee om het populaire Tourspel om zeep te helpen. Het doel daarvan was om aan te tonen dat er geen kennis nodig was om het Tourspel te winnen, maar dat het volgen van de zogenaamde betting odds voldoende zou zijn. Er werd een berekening losgelaten op de quoteringen van verschillende websites van wedkantoren en dat zou moeten leiden tot een ideale samenstelling en dus de overwinning, zo was de beredenering. Pas toen dit werd bekend kon de link gelegd worden naar het daadwerkelijke team dat onder deze voorwaarden was ingeschreven: de teamnaam The Odd Couple bleek op de odds of quoteringen te slaan die het stel had bekeken, de naam Betty had betrekking op het Engelse woord bet , wat uiteraard weddenschap betekent.

De organisatie is geschrokken van de commotie die is ontstaan onder de trouwe deelnemers van het Tourspel, maar gaat ervan uit dat het tijdig bekendmaken en oplossen van de kwestie het vertrouwen niet (heeft) beschadigd. Afgesproken is om het frauduleuze team voorlopig te laten staan omdat de organisatie van mening dat hiermee juist de kracht van het spel wordt getoond; er is daadwerkelijk kennis en enig geluk (of zo u wilt andersom: geluk en enige kennis) nodig om een winnend team samen te stellen.

Al met al leveren de laatste dagen van het Tourspel om meerdere redenen veel spanning op en zal het tot het laatste moment duren voordat de armen van de winnaar definitief de lucht in kunnen. Blijf de site volgen om op de hoogte te blijven!

"Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg'".

​

BRAM TANKINK

bottom of page