top of page

Rustdag? Rustdagvoer!


Beste managers,

Zoals jullie gewend zijn, krijgen jullie op de rustdag een kort overzicht van de resultaten tot nu toe. Uiteraard kennen jullie de stand uit het hoofd, zijn jullie up-to-date voor wat betreft de positiewisselingen en proberen jullie de adresgegevens van de koploper en naaste achtervolgers te achterhalen om deze te belagen met oneerbare voorstellen en allerhande andere bedreigingen. Op een paar verzoeken om de stand te corrigeren en vervelende onderbrekingen door ontbrekende doorberekeningen na, - laten we de verlate start vooral niet noemen, net als het jaarlijks terugkerende ritueel dat een niet nader te noemen ‘nuchtere bestuurder’ de organisatie wijst op een fout in de tellen en de organisatie vervolgens bij hoog en laat blijft beweren dat deze fout opzettelijk is geweest om het jaarlijkse ritueel in stand te houden - heeft de organisatie gelukkig nog geen enkel oneerbaar voorstel ontvangen en moet gezegd worden dat diverse managers hun team goed in de gaten houden. De puntentelling wordt goed gecontroleerd, sommige managers stoppen hun renners waar toe en er wordt gepuft dat het een aard heeft, waarvan tot op heden overigens niet bekend is of dit verboden is of niet. De resultaten zullen na het Tourspel onderzocht worden. Of niet. Echter, u begrijpt, uw organisatie zit er bovenop. Daarbij dient aangetekend te worden dat de algehele rekenkamer, de controlepost waar de organisatie op draait, dit jaar wederom heeft aangegeven dat de stand enkel aan het eind nagekeken zal worden en al het gestelde vertrouwen tot nu toe terecht lijkt.

Zoals genoemd zijn er uiteraard traditiegetrouw foutieve tellingen geweest en na uitvoerige controle en correspondentie is dit hersteld door organisatorisch ingrijpen. Noem het de après-Bob-controle zo u wilt, u weet wel, naar die nuchtere bestuurder. Toch vreemd dat juist Bob dit jaar zo ver van het geel afzit, niet waar? Ook de late toevoeging van Harold komt in zekere zin door een Bob, al is dat meer omdat het in het Engelse gebruikelijk is om Robert tot Bob af te korten. En wat blijkt, Harold staat al dagen in de bovenste regionen! Het is vreemd dat de organisatie hierbij zo heeft zitten slapen, maar goed blijkbaar dat hij tijdig werd toegevoegd. Wie weet welk onderzoek er anders tegen uw altijd transparante spelleiders was gestart?

Mocht u onrecht zijn aangedaan, vertrouw erop dat het recht hier zal zegevieren, al duurt het misschien even. Duurt het te lang of bent u niet tevreden, geef dit dan aan op het forum. ;-)

De posities en keuzes

Een aantal zaken vallen op:

  1. Er wordt al voor de start van de Tour gekeken wie welke positie in wil nemen, zodat er met een rustig gemoed gekoerst kan worden. Toch blijkt na enkele dagen al dat de strijdlust te diep zit en wordt er gevloekt en getierd op het moment dat een keuze uitvalt. Dat is ook niet gek, er wordt op de renners gerekend! Neem iemand als Cavendish. Het hele jaar wordt geroepen dat hij te oud is en meer dan eens valt hij buiten de boot. Toch haalt hij gewoon weer zijn punten, al is het niet bijzonder veel (34). De managers die wél hun vertrouwen in het hebben toegezegd kijken knarsetandend toe en hadden er veel meer van verwacht. “Had ik toch maar voor van Avermaet gekozen!”. Zakarin is ook zo’n renner waar veel managers teleurgesteld in zijn. Gelukkig voor hun zouden zijn etappes nog moeten komen, maar vooralsnog staat hij op nul punten! En dan Richie Porte. Waar hij als een van de favorieten voor de eindzege al vóór de eerste rustdag al zijn rugnummer moest inleveren, lijken dit jaar de overige toppers redelijk gespaard te worden. Voor het Tourspel echter geldt dat niet, want het is een slagveld van jewelste met veel selecties die dicht bij elkaar liggen;Wie weet welk onderzoek er anders tegen uw altijd transparante spelleiders was gestart?

  2. In 2013 werden 59 renners gekozen, in 2014 niet minder dan 84. 2015 kwam tot een grand total van maar liefst 91 verschillende namen en in 2016 en 2017 werden respectievelijk 63 en 78 renners gekozen. Dat er in 2018 met kleine ploegen wordt gereden is te merken, er zijn niet meer dan 61 renners gekozen. Het resultaat blijft echter hetzelfde; er zijn wederom geen twee managers die hetzelfde team hebben geselecteerd!

Van de 61 gekozenen hebben 16 renners tot nu toe geen punten gehaald, waaronder vermaarde klimmers als Bardet en de eerder genoemde Zakarin. Maar ook nieuwe namen als Guillaume Martin en Magnus Cort Nielsen dragen hun steentje niet bij vooralsnog. Dit is een kleine groep, zeker, maar tenminste één manager zal waarschijnlijk een hartig woordje te schillen hebben en een appeltje willen bespreken met zijn renners. Hij/zij is op z’n zwakst gezegd ongelukkig met haar/zijn keuzes. Gelukkig rijden de meeste keuzes nog en kunnen ze derhalve de punten alsnog halen, wat voor een aantal van de namen zeer in de lijn der verwachting ligt. Tot nu toe zijn het ongelukkige keuzes helaas...;

  1. Sommige teams verschillen slechts op één of twee posities, zodat het verschil minimaal is in punten. Het spel kan zelfs net als vorig jaar beslist worden door de extra’s, de voorspellingen voor de truien en etappes;

  2. Diverse managers hebben goed ingespeeld op de uitslag van de eerste twee etappes en de invloed van deze uitslag voor het verdere verloop van de Tour. Keuzes voor van Avermaet, Gilbert en Degenkolb bleken een garantie voor aardig wat punten. De gele trui heeft om de schouders van drie verschillende managers gehangen, maar gezien de afgelopen dagen lijkt het nu pas écht te beginnen;

  3. Een aantal managers hebben een voorkeur voor een bepaalde positie, anderen zwerven door het peloton heen. Uiteraard wil iedere manager op kop liggen, maar de meesten lijken zich bewust van het feit dat Parijs nog ver is en de laatste zondag misschien wel doorslaggevend kan zijn. Dit is misschien het best te zien in de hierna volgende overzichten. Het overzicht is een weergave van de verschillende posities per dag, waarbij is gekozen voor een lijngrafiek en een eenvoudig Excelbestand. Zoals je kunt zien lopen de lijnen kriskras door elkaar en zijn in het andere overzicht de kleuren rood en groen alom vertegenwoordigd, wat aantoont dat de meeste managers al op meerdere verschillende posities hebben gestaan.

De punten per dag

De verscheidenheid aan etappesoorten zorgt ervoor dat veel managers hun keuzes beloond zagen worden met punten. Alleen de teams die zich specifiek op de bergen richten zijn nog niet echt aan bod gekomen. De keuzes leidden tot verschuivingen omdat eerst de managers met meer sprinters goed scoorden, vervolgens de managers met specialisten en dan weer de zogenaamde klassementsmanagers. Hierdoor heeft iedere managers, behalve de algemene strijd, ook een gevecht om een positie hoger of lager en kan één renners het verschil maken tussen drie plekken stijgen of er twee dalen.

Overzicht behaalde punten ten opzichte van totaal:

Beste keuzes

Welke renners zijn de beste keuzes gebleken en hebben de meeste punten behaald tot aan de eerste rustdag? Verassing: Peter Sagan staat weer ouderwets bovenaan! Vorig jaar lag hij er bij de eerste rustdag al uit, maar nu heeft hij nog geen rare capriolen uitgehaald. Of in ieder geval niet ernstig genoeg om door de jury uit de wedstrijd gezet te worden. Er staan naast Sagan nog twintig renners in de top 21 (nou ja!) en daarbij zijn weinig tot geen onverwachte namen. Of toch? Want wie rekende op van Garderen? Of het Wanty sprintduo Dupont en Pasqualon? Of op Boudat, die geen Thierry van voren heet? Het ideale team komt tot een totaal van 2362 punten, ruim meer dan de 2160 die vorig jaar door het ideale team behaald waren. Gek? Nee, een andere indeling qua etappes. De 2362 punten van het ideale team heeft een grote voorsprong op het aantal punten dat gele trui Harold heeft (1629). Een ideale samenstelling maken is alleen lastig, kijk maar naar de verschillende renners zie gekozen zijn. Net buiten de I-21 (ideale eenentwintig) vallen bijvoorbeeld keuzes als Majka, Latour en Fuglsang.

Uitvallers

Nu net voor de rustdag ineens een peloton van gekozen renners naar huis ging, is het niet meer dan voor de hand liggend dat ook deze groep ongelukkigen belicht wordt. Laten we er niet te veel woorden aan vuil maken echter, gedane zaken nemen helaas geen keer. Het is wel bijzonder vervelend alleen als net die ene renner waar jij je hoop op had gevestigd uitvalt. Misschien staat ‘ie er tussen, laat het een schrale troost zijn:

De stand op rustdag 1:

Wat rest er om te zeggen? Op naar de volgende rustdag? Mijn advies voor de komende week: blijf uit de problemen, ontwijk valpartijen, pak zo hier en daar een bidon of meewind en moedig je renners aan. Maar ren vooral niet mee met je renners, je zou zomaar tegen een elleboog van een andere toeschouwer of zelfs Chris Froome aan kunnen lopen, een putdeksel niet kunnen ontwijken of gehaakt kunnen worden! En als je een renner in je team hebt die veel punten voor je scoort, maar niet door iedere manager gekozen is, bescherm hem dan met alles wat je hebt! De Barguils, Calmejanes, Jungels’, Pellizottis en van Avermaets van deze wereld zijn hun veiligheid niet zeker in deze tijd van het Tourspel!

Bonne chance!

J-M. Leblanc

"Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg'".

BRAM TANKINK

bottom of page