top of page

‘k-Wist’t Hotshot; “Welke renner wordt later de sigaar genoemd?”

Februari, de eerste koersen van het seizoen hebben we achter de rug. Langzaam weer in vorm komen voor het nieuwe seizoen is het devies voor de meesten renners, al zijn er natuurlijk ook al die winnen. Dit betekent uiteraard niet dat alle coureurs al wedstrijden hebben gereden. De tijd van rust houden en 15 kilo aankomen in de winter is niet meer van deze tijd, maar het aantal koersdagen verschilt per renner enorm.

Een man die zeker nog geen officiële koers heeft gereden is Chris Froome. Op zich niet verbazingwekkend, zijn dagen moeten nog komen. Hij richt zijn pijlen dit jaar op de grote rondes Giro d’Italia en de Tour de France. Maar er is meer aan de hand.

Een harde klap in het gezicht van het profwielrennen was het, toen halverwege december het nieuws naar buiten kwam dat de viervoudig Tourwinnaar tijdens de Vuelta positief werd getest op het middel Salbutamol. Dit is een geneesmiddel dat als doel heeft zijn astma te bestrijden. Echter bleek de waarde veel te hoog te zijn en is de kans op een schorsing erg groot.

Froome heeft zoals ieder verdacht persoon de kans en tijd om zichzelf te verdedigen, maar de vraag is hoe. Ontkennen heeft geen zin, 2000 nanogram, dat is de waarde. Maar geschorst is hij (nog) niet. De komende weken, of misschien maanden, moeten uitwijzen of Froome geschorst wordt en hoe lang. In de wandelgangen wordt al gesproken over een schorsing van 6 maanden en deze vanaf de afgelopen Vuelta in te laten gaan, om zodoende 'Froomey' de Giro en de Tour “gewoon” te laten rijden.

Hoe dan ook, neem deze kennis mee in uw voorbereidingen op het Tourspel van dit jaar. En stel uzelf ook de vraag of Froome sowieso nog wel mee mag in uw team. Schoon en attractief winnen is natuurlijk het mooist. En schoon lijkt hij niet te zijn.

"Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg'".

BRAM TANKINK

bottom of page