top of page

Waarom de proloog in Düsseldorf een uiterst nerveuze bedoening werd

De fietsen staan klaar in het Nederlandse kamp. De sfeer zit goed en iedereen lijkt er klaar voor. De show kan beginnen! Op de dag van een tijdrit kan je als ploegleider nog weinig doen. Hopen op goede benen van je specialisten en dat het weer wat mee zit. Dat renners en ploegen daar in Düsseldorf tot het laatste uur over in het ongewisse bleven – en dat nota bene in belangrijkste koers van het jaar, zorgde voor een nerveuze bedoening. Uiteindelijk werd de grootste nachtmerrie nog bewaarheid ook. Bij Team LottoNL-Jumbo bijvoorbeeld hadden ze er veel meer van verwacht.

Rond de klok van 1 is er al een kleine volkstoeloop in de Stockumer Kirchstrasse, daar waar het startpodium zich bevindt en ook de paddock. De teambussen zijn in de Tour afgeschermd voor het gewone publiek, ondenkbaar in een koers als de Ronde van Vlaanderen, waar de wielerfan bij wijze van spreken mee op de bus kan. Maar dit is dus de Tour, hier is alels anders. Het is nog meer dan 2 uur voor de 1e coureur van het startpodium zal rollen. De sfeer is zeer contrair aan beide kanten van de nadars. Uitgelaten sfeer bij het publiek, met zingende Polen voor Michal Kwiatkowski en joelende, bijna hijgende Colombianen voor Nairo Quintana en even later ook voor Esteban Chaves, die zijn fans zelfs persoonlijk komt groeten. Nog een gelletje voor Groenewegen, terwijl Paul Martens nog eens zijn smartphone checkt.

Kopzorgen

Bij Nico Verhoeven zien we een gefronst voorhoofd. De sportdirecteur van Team LottoNL-Jumbo heeft kopzorgen. “We moesten meer dan 30 uur voor de start van de 1e renner al de startvolgorde van onze renners indienen”, sakkert hij. “Maar het weer was en is nog steeds onzeker. Geen probleem op een droge dag, dan kan je focussen op je renner en zijn laatste voorbereiding. Maar nu…. we hebben alle weerberichten uitvoerig bekeken en daaruit bleek dat het in de vroege namiddag zou regenen en daarna geleidelijk zou opklaren. Op die basis hebben we beslist om Primoz Roglic en Jos van Emden, onze 2 specialisten, als laatste te laten starten. Maar nu is het al droog, ik hoop dat het zo blijft. In ieder geval geeft deze situatie ons extra stress.”

Intussen droomt Verhoeven van een knaltijd van Roglic. “Primoz heeft bewezen dat hij in vorm is. Hij moet gaan om te winnen, simpel. Of ik dan droom van de gele trui vanavond? Als we geel willen pakken in deze Tour, dan moet het nu in ieder geval gebeuren. En dit is een mooie kans.” Ploegleider Merijn Zeeman vult graag aan. “We mogen nog niet denken aan geel, maar het zou wel fantastisch zijn. Hier kijken we al maanden naar uit, dus laat maar komen.” Primoz Roglic focust op zijn opwarming. In de achtergrond heeft Gesink zijn klus er al opzitten.

Aiaiai

Als het regent, en dat doet het intussen, wanneer George Bennett als 1e renner van LottoNL-Jumbo het startpodium afschiet, dan moet je vooral zorgen dat je niet over die vettige strepen rijdt, verzekert de mecanicien ons. “Want dan lig je er gegarandeerd. En best ook niet te veel aan de kant, want daar zijn de wegen uitgereden en er ligt grind. Een goed spoor kiezen dus en volle gas gaan.” Even later lijkt de regen weer wat te minderen, maar alle hoop is tevergeefs. Want als Van Emden en Roglic aan de beurt zijn, is het al met de benen knijpen. Het regent oude wijven. Ploegmaats Bennett en Dylan Groenewegen lagen er al bij. Valverde van Movistar moet zelfs opgeven na een enorme schuiver tegen de dranghekken.

Zover komt het niet bij LottoNL-Jumbo, maar als iedereen gearriveerd is, is de sfeer bedrukt in het geelzwarte kamp. Merijn Zeeman licht toe. “Jos was veel te voorzichtig in de bochten, dat kan je in een koers als de Tour niet maken. Hij heeft daar veel tijd verloren, dus we zijn erg ontgoocheld. Zeker als je weet dat Roglic na 3 km al tegen het asfalt ging…. (En zo pas 65e wordt, red) We hadden ons helemaal iets anders voorgesteld van deze proloog. Jos (Van Emden finishte uiteindelijk als 7e, red) had zelfs kunnen winnen, net als in de Giro. Het is helaas niet zo. Nee, het is geen leuke Grand Départ geworden voor ons.”

Maar besluiten doet Zeeman met een positieve noot. “De Tour is nog niet voorbij. Er komen nog kansen.” Dat weet ook Verhoeven wel heel zeker. “We hebben de beste ploeg in jaren aan de start staan”, beseft hij. “Ik zeg niet dat we veel gaan winnen, maar we zullen we mee doen. Zowel in de sprints met Groenewegen als in de bergen met Bennett en Gesink.” In de gaten houden dus, Team LottoNL-Jumbo!

"Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg'".

BRAM TANKINK

bottom of page