top of page

Proloog

"Een proloog (ook voorrede, voorwoord of voorspel) is een stuk tekst of muziekstuk dat aan het begin van een verhaal, toneel- of muziekstuk komt. Het kan de inleiding van een boek of een toneelstuk vormen."

Dit kun je lezen op Wikipedia.

Maar dit is niet de enige betekenis van het woord. Zeker niet aan het begin van grote wielerrondes en in het speciaal de Tour de France. Volgens het alwetende Wikipedia betekent het ook "een zeer korte individuele tijdrit over maximaal 8 kilometer als eerste rit van een rittenwedstrijd bij de mannen elite, volgens de UCI".

Vandaag beginnen de renners in de Tour de France met een tijdrit over 14km (een mooi getal). Officieel dus geen proloog, maar wel een relatief korte tijdrit aan het begin van de Tour de France. Voor veel renners een goede opwarmer voor wat er de komende weken nog te wachten staat en voor anderen een kans om de eerste gele trui te pakken te krijgen.

Voor de managers van het Tourtijgers tourspel is het ook meteen een cruciale dag. In de afgelopen jaren is gebleken dat het ene jaar het andere niet is. Het verschil in punten over drie weken zou weleens erg klein kunnen zijn. De organisatie verwacht, net als bij de strijd tussen de profrenners (wordt het weer Froome?), een erg spannende strijd. Ieder punt is dus meegenomen en vandaag zijn er dus al veel punten te verdelen.

Enfin, de teams zijn binnen en de voorbereidingen zijn getroffen. Nog een paar uur te gaan en het spektakel gaat weer los!

Heel veel plezier en succes gewenst iedereen. Vanavond zal de eerste stand wordt opgemaakt en al kleine conclusies worden getrokken wat betreft de vorm van de renners, maar vergeet een ding niet;

Parijs is nog ver..

"Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg'".

​

BRAM TANKINK

bottom of page